Wednesday, January 19, 2022

Gorivo ponovo poskupljuje: Upozorenje za srpske vozače



Gorivo, pumpa, benzin
Foto: Shutterstock

Cena sirove nafte tipa "brent", koja se prerađuje u Srbiji, je prvi put od oktobra 2014. godine, premašila 87 dolara po barelu, a to poskupljenje, kako stvari stoje, još uvek se neće odraziti na poskupljenje goriva na srpskim benzinskim pumpama. Ipak, naftaši kažu da je to upozorenje i za Srbiju.

Tako bar kažu iz pojedinih naftnih kompanija i Udruženja naftaša, što je za sada utešna informacija za vozače koji ne treba da strahuju da će ovaj svetski trend imati narednih dana posledice na njihove džepove.

– Bez obzira na maksimume koje cena nafte dostiže na svetskom tržištu još uvek je rano govoriti o uspostavljanju trenda koji bi imao uticaj na naše tržište i cene goriva na benzinskim pumpama-navode iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Iz jedne naftne kompanije pak kažu za „Blic Biznis“ da je to tačno ali ako se nastavi ovako drastičan skok cena na svetskom tržištu i oni će morati da koriguju maloprodajne cene.

-Sve zavisi kako će se na svetskoj berzi reguulisati odnos ponude i potrežnje i reakcije kompanija na strah izazvan novim sojem korone omrikonom. Čini se da je njegov uticaj prenaglašen i nadamo se da će se narednih dana sve smiriti. Ako tako bude onda ovo iskakanje iz okvira “brenta”, koji se kod nas koristi za preradu, neće uticati na maloprodajne cene. Međutim, ako nastavi da raste onda će biti pomeranja i na srpskim benzinskim pumpama jer svetski trend se neminovno prenosi i na naše tržište-kažu nam u jednoj naftnoj kompaniji.

Ipak, pored svetskih trendova koji utiču na cenu goriva, postoje i oni srpski koji se vezuju za akcize, koje bi mogli da dovedu do poskupljenja. Tako bar nalaže Zakon o akcizama po kome bi u toku ove godine trebalo da usledi usklađivanje nominalnih iznos akciza sa indeksom portrošačkih cena u 2021. godini. Po pravilu to se uglavnom dešava u februaru, ali može i kasnije, a koliko će to povećanje iznositi, zavisi od zvaničnih statističkih podataka, koji se budu objavili.

Tomislava Mićovića, generalni sekretara UNKS-a upravo to usklađivanje više brine nego ovi svetski trendovi.

1 comment:

  1. yamava no deposit bonus
    yamava 바카라사이트 no deposit bonus no deposit bonus menjadi selalu mencari tempat bola 메리트 카지노 주소 dengan deposit bonus menjadi tempat bola dengan online 카지노 di

    ReplyDelete

OBJAVLJENE NOVE CENE GORIVA U SRBIJI: Ovo je novi cenovnik koji važi od danas u 15 časova

Mnistarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je u petak nove cene goriva. IZVOR: SMALL365/SHUTTERSTOCK.COM Na sajtu Ministarstv...